SUYLA RÜZGAR ARASINDA
ALAÇATI'DA RÜZGAR SÖRFÜ...
Yazı ve  Fotoğraflar: Ömer Kokal

 

 

       Yeryüzünün dört temel elementinden ikisini teninde hissetmeyi sevenler için en ideal spor rüzgar sörfü olmalı. Rüzgara ve suya en fazla ihtiyaç duyduğumuz sıcak yaz günlerinde söz konusu her iki şeyi fazlasıyla bulmak isteyenleri rüzgar sörfü fazlasıyla tatmin eder. Tüm bunların yanında keyifli bir sporla ilgilenmenin hazzı da işin artısı.

            Uzun ve kasvetli kışın ardından yazın tadını çıkarmanın en iyi yollarından biri olan rüzgar sörfü için Alaçatı sahilleri Türkiye’de ki en uygun adres.

            Dünyanın önde gelen rüzgar sörfü merkezlerinden biri olan Alaçatı’nın sörf  yapılan sahillerini ve sörf okullarını anlatmadan önce biraz Alaçatı’dan bahsetmek sanırım doğru olur.

            İzmir, Çeşme arasında uzanan üç şeritli otoban  sayesinde İzmir’den yarım saatte ulaşabileceğiniz Alaçatı, bozulmamış mimari dokusuyla yıllardır gerek yerli, gerekse yabancı turistlerin ilgisini çeker.

            Arnavut kaldırımlı sokakları, iyi korunmuş taş evleri, nefis kumsalı ve denizi, sakin ve sessiz günlük yaşamıyla tatilini dingin ve huzurlu geçirmekten hoşlananların beklentilerini fazlasıyla karşılar.

            1922 yılında Türkiye ile Yunanistan arasında yapılan mübadele anlaşması sonucunda, burada yaşamakta olan Rumlar Yunanistan’a göç etmişler. Yerlerine gelen Rumeli Türkleri Alaçatı’nın bugünkü nüfusunu oluşturuyor.

           Turizm anlamında ki tüm bu hoş özelliklerinin yanında, sahilinin coğrafi yapısı ve yılın büyük bölümü sörf yapmaya elverişli rüzgarı Alaçatı’nın dünyanın önemli rüzgarsörfü merkezlerinden biri olmasını sağlamış.

          Kıyıdan 400 metre açığa kadar bel hizasına gelen denizi oldukça sığ. Denizinin sığ oluşununsörfe yeni başlayanlara sağladığı  avantaj burada çok sayıda uluslar arası sörf okulu açılmasının en önemli nedeni. Bu özelliğinin yanında yılın neredeyse 300 günü denizinin ve rüzgarının sörf yapmaya uygun olması da bölgenin bu konuda ki bir diğer artısı.

          Alaçatı sahillerinde faaliyet gösteren rüzgar sörfü okulları, ağırlıklı olarak yurtdışından gelen ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Ancak yerli sörf tutkunlarının  ilgisi de yabancılardan pek aşağı kalmıyor.   

           Burada ki okullardan biri olan “Planet Windsurfing” , Mısır’dan, Venezuella’ya kadar dünyanın oniki farklı yerinde rüzgar sörfü okullarına sahip. Alaçatı, sörf sporuna son derece uygun coğrafik özellikleri sayesinde   bu okulun uluslar arası kataloglarında sağlam bir yer edinmiş.

           Bölgede ki bir diğer uluslar arası sörf okulu “Surf & Action Center”. Okulun yetkilileri, Alaçatı’nın yurtdışından gelen sörf meraklılarının dünyada ki en gözde mekanlarından biri olduğunu belirtiyorlar.

          Tabii Alaçatı sahillerinde sadece yabancılara ait sörf okulları yok. Engin Kalafatoğlu’na ait okul burada faaliyet gösteren birkaç Türk sörf okulundan biri. Okulun web sayfasında rüzgar sörfüyle ilgili bilgileri ve haberleri bulmak mümkün.  Ayrıca bu sayfalarda Alaçatı ile ilgili genel bilgileri de bulabiliyorsunuz.

         Alaçatı’daki sörf okullarında yeni başlayanlara eğitim verildiği gibi , ileri derece de sörf bilenlerin de burada sörf yapması ve tesislerden yararlanabilmeleri mümkün.

          Bu sporu yapmasanız da Alaçatı sahillerinde olup rüzgarı bedeninizde hissetmek ve rengarenk sörfleri izlemek insana keyif veriyor.

         Çeşme Yarımadası’nın bu güzel koyu pırıl pırıl denizi, altın kumsalı ve tarihi dokusuyla dingin tatil yapmak isteyenlerin, coğrafi yapısının rüzgar sörfüne uygunluğu nedeniyle de bu sporun meraklılarının aradıklarını fazlasıyla bulabilecekleri bir mekan.

         İster keyifli bir tatil geçirmek için, ister rüzgar sörfü yapmak için, eğer yolunuz birgün Alaçatı’ya düşerse sahilinin karşısında ki tepelere yazılmış olan “Alaçatı Windsurfing Paradise” yakıştırmasının ne kadar doğru olduğunu anlayacaksınız.

       

Sörf Okulları Bilgileri:

Surf & Action Center. Tel: 0232 716 88 16. e-mail: alacati@surf-actioncenters.com

Engin Kalafatoğlu Sörf Okulu: www.alacati.com  e-mail: windsurfing@alacati.com

Planet Windsürfing. www.planetwindsurf.com  e-mail: info@planetwindsurf.com

 





 Bu makale KTHY Caretta dergisinde Temmuz 2005 de yayınlanmıştır.
 


Sitedeki fotoğrafların tüm hakları ve sorumluluğu Ömer KOKAL'a aittir. Fotoğraf ve yazıların izin alınmadan kopyalanması, kullanılması
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Bu Site; 
                                   DESIGNED BY ErolSahin.COM (2005)
 
eXTReMe Tracker